info@fysioneckslag.nl 0299 435 962

Behandelingen

FYSIOTHERAPIE

Fysiotherapie of kinesitherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met onderzoek en behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Patiënten met klachten met betrekking tot het steun- en bewegingsapparaat, worden ondersteund middels oefeningen of middels verschillende categorieën fysische therapieën om beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie waarmee klachten worden benaderd en behandeld zoals oefentherapie, massagetherapietechnieken en manuele therapeutisch technieken.

MANUELE THERAPIE

Manuele therapie als specialisatie van fysiotherapie is een behandeling die tot doel heeft de gewrichten beter te laten functioneren en de lichaamshouding bewegingen te verbeteren. De behandeling bestaat naast uit mobilisatie en manipulatie (trust technieken) van gewrichten teven uit het geven van instructies en adviezen. De technieken van manuele therapie dat in onze praktijk voorkomt zijn gebaseerd op kennis uit Het Mulligan concept, Het McKenzie Method, Het Maitland concept en Orthopedische geneeskunde Cyriax.

Mulligan concept, Het McKenzie en Maitland Method

Met behulp van zeer kleine, ritmische bewegingen van gewrichten binnen hun fysiologische grens worden geanalyseerde functiestoornissen behandeld.

Het behelst analysesysteem waarbij patiënten worden geclassificeerd op aandoening, van hier uit wordt er behandeld via oefeningen, ondersteund met manuele handelingen van de therapeut.

Het systeem richt zich voornamelijk op het diagnosticeren van het probleem binnen het bio- psychosociaal model. Via manuele handelingen aan gewrichten, neuro dynamische structuren, weke delen en musculatuur wordt er behandeld. Een aantal van de specifiek manueel therapeutische technieken die gebruikt worden zijn kleine passieve mobilisaties in een neutrale positie tot sterke ‘high velocity trusts’ manipulaties in de eindposities van een gewricht.

Orthopedische geneeskunde Cyriax

Deze methode richt zich met name op het lokaliseren van problemen via diagnosestelling. Fysiotherapeuten voeren de behandeltechnieken uit die qua manuele therapie voornamelijk high velocity trusts’ manipulaties in de eindposities van een gewricht behelzen.

TRIGGERPOINT-THERAPIE

Een triggerpoint is een lokaal pijnpunt gevormd door een spierknoop, wat een specifieke pijnlokalisatie en uitstralingszone tot gevolg heeft. Zo geeft een sensitieve punt lokale pijn en kan ook pijn “op afstand” – reffered pain – veroorzaken. De therapie maakt gebruik van een manipulatietechniek waarmee de spieren worden gekalmeerd. Met de hand wordt een lichte druk op de triggerpoint uitgeoefend waarna de spier zich reflexmatig zal ontspannen en de triggerpoint met de pijnklachten verdwijnt. Triggerpoint is bij uitstek geschikt voor bepaalde vormen van lage rugklachten en bij spier(pijn) klachten als gevolg van overbelasting.

Dry needling

Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek met pijn en stijfheid als gevolg van trigger points in de spieren. Dry needling is het inbrengen van een dunne naald zonder toevoeging van vloeistof in de aangedane spieren. Deze wordt dan heen en weer bewogen om een local twich respons op te wekken, hierbij zal de spier enkele keren aanspannen en daarna ontspannen.

Het doel van de dry needling is om de mobiliteit van de gewrichten te verbeteren of door middel van oefentherapie de kracht en coördinatie te verbeteren.

Direct na de dry needling behandeling kunnen de spieren zwaar aanvoelen. Het kan ook zijn dat dit als een spierpijn wordt ervaren, maar dit verdwijnt binnen enkele dagen. Na enkele behandelingen, in combinatie met oefeningen voor thuis en therapeutische massage, moeten de klachten zijn verdwenen.

MEDISCHE EN FYSIOLOGISCHE TAPE

Spieren hebben niet alleen invloed op lichaamsbeweging, maar ook invloed op de bloedsomloop, de lichaamstemperatuur en het lymfestelsel. Lichaamsbeweging en spieractiviteit zijn de beste methodes om lichamelijke klachten te voorkomen en te genezen. Wanneer de spieren niet goed werken, resulteert dit immers in diverse klachten en symptomen. De fysio- taping ondersteunt spieren met elastische tape zonder de bewegingsmogelijkheden te beperken.

De tape heeft dezelfde rekbaarheid, dikte en hetzelfde gewicht als de huid; het is anti-allergeen en watervast. Fysio- taping is een goede behandeling van: verkeerde lichaamshouding en de correctie hiervan, blessures, overbelasting, letsel aan de gewrichten en klachten veroorzaakt door spieren en fascias.

Contact


Purmerend

Landsmeer